Kako pravilno čuvati majčino mleko?
Da bi pravilno čuvali majčino mleko, evo nekoliko koraka:
Čista oprema: Pre bilo kakvog kontakta sa mlekom operate ruke. Sterilišite opremu kojom se vrši ekspertovanje mleka u boce ili kese.
Koristite čiste bočice ili kese namenjene za skladištenje i odlaganje mleka.
Pravilno skladištenje: Napunite kese željenom količinom,ali ostavite malo prostora na vrhu kako bi se mleko moglo širiti tokom zamzavanja. Čuvajte mleko u posudama koje su sterilne i predviđene u te svrhe. U frižideru, čuvajte ga na zadnjem delu gde je temperature najstabilnija. Ako ga čuvate u zamrzivaču, stavite ga u zadnji deo gde je temperature konstantna.
Oznake i datumi: Obeležite svaku posudu sa datumom kada ste je napunili. Prvo koristite starije zalihe kako biste očuvali svežinu.
Temperatura i rokovi: Sveže mleko može da stoji u frižideru 3 do 5 dana. U zamrzivaču može se čuvati od 6 meseci do godinu dana, u zavisnosti od vrste zamrzivača.
Odmrzavanje I korišćenje: Pre upotrebe odmrznite kesu tako što ćete je prebaciti u frižider ili je potopiti u posudu sa toplom vodom. Nikada nemojte odmrzavati majčino mleko u mikrotalasnoj pećnici.
Pravilno čuvanje majčinog mleka osigurava njegov kvalitet i sigurnost za bebu.